Heemsteedse Kunstbeurs

Kunstbeurs Heemstede

 

De Kunstbeurs Heemstede werd gehouden in het weekend van 22, 23 en 24 september 2023. Locatie Sportplaza Groenendaal, Sportparklaan 16, Heemstede.
Entree 6,00 euro per persoon. Kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis toegang.

In 2012 gestart op initiatief van enkele Heemsteedse kunstenaars was de beurs meteen het eerste jaar al een groot succes. Kunstenaars en publiek, uit Heemstede maar ook ver daarbuiten, kunnen elkaar hier in een levendige en enthousiaste sfeer ontmoeten.

De organisatie wordt gedreven door een passie voor kwaliteit en diversiteit en zet zich ieder jaar opnieuw in om de beurs tot een aantrekkelijk evenement te maken, voor jong zowel als oud, deelnemers zowel als bezoekers. De deelnemende kunstenaars worden geselecteerd door een externe ballotagecommissie.

 

 

 

 

Het Achtergrondverhaal 

Kunstbeurs Heemstede, een eldorado voor liefhebbers

Wie had kunnen bedenken dat Kunstbeurs Heemstede, tot voor kort de Heemsteedse Kunstbeurs genaamd, in zo’n korte tijd zou uitgroeien tot een succesvolle beurs met nationale allure?

Het begon allemaal in 2012. De beeldend kunstenaars van het dorp waren teleurgesteld, want ook dat jaar had maar een handjevol bezoekers de open atelierdagen bezocht. Dit gebrek aan bezoekers was wel begrijpelijk. Het weekend valt altijd samen met de Haarlemse open ateliers, ook wel bekend als ‘de Haarlemse Kunstlijn’ en wie wil er nu niet naar zo’n mooie stad als Haarlem, met zijn mooie historische gebouwen, leuke straatjes, met talloze winkeltjes en ateliers. Maar wie denkt dat Heemstede de moeite niet waard is, heeft het mis. De plaats staat bekend om zijn vele hoogwaardige, culturele evenementen op het gebied van theater, muziek en beeldende kunst.

Om van je vak te kunnen leven, moet je tegenwoordig inventief en ondernemend zijn. En dat waren ze. Op initiatief van Marjan Jaspers en Albert Röllich staken de Heemsteedse kunstenaars de koppen bij elkaar om plannen te smeden.

Ze wilden een eigen kunstplatform op een ander tijdstip in het jaar en losgekoppeld van Haarlem. Binnen vijf maanden was de ‘Heemsteedse Kunstbeurs eerste editie’ een feit. Voor honderd procent op vrijwillige basis georganiseerd door de kunstenaars zelf. De slogan luidde Heemsteedse Kunstbeurs voor en door kunstenaars. Al direct bleek de beurs met de zelfgebouwde stands een uitstekend platform voor de zevenendertig deelnemers. Een schot in de roos. Want het aantal van 1600 bezoekers was boven verwachting groot en de omzet nog niet eerder zo hoog in het kleine dorp. Misschien was het de combinatie met andere activiteiten die de beurs zo succesvol maakte. Voor kinderen waren er workshops, dichters lazen voor uit eigen werk en de wereldmuziekschool verzorgde de muziek.

Het evenement is sindsdien uitgegroeid tot een groots en nationaal gebeuren met beeldend kunstenaars uit het hele land. Ook dit vroege voorjaar weer wordt de beurs, met de inmiddels vertrouwde slogan door kunstenaars voor iedereen, op niet-commerciële basis en door kunstenaars georganiseerd. Opnieuw kunnen bezoekers en kunstliefhebbers een grote afwisseling en goede sfeer verwachten. Er valt een breed scala te bewonderen aan hedendaagse en traditionele schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst, fotografie, keramiek, edelsmeedkunst, glaskunst, grafiek, textiel, assemblage, mixed media en installatiekunst. Het mes snijdt aan twee kanten, want voor kunstenaars is de beurs een uitstekend platform en voor bezoekers en kunstverzamelaars is de plek uniek. U kunt rechtstreeks contact leggen met de kunstenaar, terwijl diens werk zonder tussenkomst van derden en zonder commissieafdracht kan worden aangeschaft. Het aanbod is uitstekend omdat de organisatie elk jaar opnieuw hoge eisen stelt en door een externe ballotagecommissie kwaliteit waarborgt. De deelnemers zijn professioneel geschoold en beoefenen hun vak beroepsmatig, en ook jong en aanstormend talent is van de partij. In de tijd dat ouders over de beurs struinen is er voor kinderen een kunstprogramma georganiseerd.

De beurs heeft zijn pied-à-terre in Groenendaal SportPlaza in Heemstede. Het complex is voor auto’s goed bereikbaar en biedt ruime en gratis parkeergelegenheid. Om kostendekkend te zijn wordt een kleine entreeprijs van zes euro per persoon gerekend. Voor een routebeschrijving, de laatste nieuwtjes, het overzicht van deelnemende kunstenaars en het cultuurprogramma raadpleeg de website van de beurs: www.kunstbeursheemstede.nl

Olga van der Klooster